KPSMaak kennis met Richt Thien

Richtje Thien

Woonplaats:   Arnhem
Bedrijf:  Achmea Pensioenservices (APS)
Functie:  Senior pensioenjurist
Tak van pensioensector:  Pensioenuitvoeringsorganisatie
KPS-deelnemer sinds:  2021

 

Richt Thien is al sinds 1998 werkzaam als pensioenjurist. Eerst bij DNB, daarna bij WTW en nu dus bij APS. En daarmee steeds dichter op de uitvoeringspraktijk die een geheel eigen dynamiek kent. Richt heeft het ontzettend naar haar zin bij APS. De organisatie voelt als een warm bad.

Wat doe je in je huidige functie en waar ligt jouw toegevoegde waarde?

Als pensioenjurist bij APS houd ik me in de eerste zin bezig met advisering. Advisering aan de pensioenfondsen waarvoor wij de administratie doen. Deze advisering heeft betrekking op bijwonen bestuursvergaderingen, het organiseren van kennisdeling met klanten, aanschuiven bij besprekingen.  Daarnaast verzorgen we fondsdocumenten in de brede zin,  opleidingen en houden we ons bezig met verwerken en afhandeling van klachten en beroepsprocedures, etc. Tevens ben ik betrokken bij de interne advisering aan collega’s die geconfronteerd worden met juridische vraagstukken. We werken ook aan de vertaalslag van wet- en regelgeving naar de uitvoeringspraktijk. Dit doen we door het opstellen van notities, algemeen en fondsspecifiek. In aanvulling hierop houden we ons bezig met beleidsmatige vraagstukken vanuit onder andere de PensioenFederatie. We zitten in diverse commissies, werk- en onderzoeksgroepen. In ons team zitten ook nog twee bedrijfsjuristen. Samen vormen we een mooi geheel van juridische kennis en kunde.
Mijn toegevoegde waarde ligt in het overdragen van kennis.

Het beste advies: Om het met Loesje te zeggen: Als je los laat, heb je 2 handen vrij. Zo waar en toch zo lastig om toe te passen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Onder andere uit de natuur. Ik wandel elke dag met de hond en fotografeer ondertussen van alles. Heerlijk.

Wat is jouw favoriete hobby en kun je nog een boek of film aanbevelen?

Tekenen met zwarte inkt. Dat je in eenvoudig zwart-wit iets moois kunt maken is heel rustgevend en maakt dat ik echt in het hier en nu ben. En dat vind ik leuk. Momenteel ben ik de boeken van Els van Steijn aan het (her)lezen. De fontein, vind je plek en De fontein, maak wijze keuzes. Het gaat om inzicht in je systeem van herkomst en in patronen die daaruit voort komen die je zowel persoonlijk als zakelijk kunnen beïnvloeden. Heel waardevol.

Waarom ben je lid geworden van KPS en wat vond je tot nu toe de leukste en/of nuttigste bijeenkomst?

Ik ben lid geworden, omdat het een actief werkverband is van pensioenprofessionals die op een waardevolle en inspirerende wijze kennis met elkaar delen. Ik denk een goede sfeer te proeven. De bijeenkomsten in verband met de WTP zijn ieder voor zich zowel nuttig als leuk geweest.

Kunnen andere leden van KPS contact met jou opnemen, en zo ja, over welk onderwerp?

Dat kan zeker! Over opdrachtaanvaarding en -bevestiging wissel ik graag van gedachten.

02-09-2022

Maak ook kennis met andere (nieuwe) leden van KPS