KPSMaak kennis met Miriam Morshuis

Woonplaats Oldenzaal
Bedrijf BexerHamstra
Functie Consultant
Tak van pensioensector Consultancy
KPS-deelnemer sinds 1 januari 2023

Miriam woont in het oosten van het land met  man en 3 kinderen (2 jongens van 14 en 13 en 1 meisje van 11). Op advies van een docent op de middelbare school ging zij wiskunde studeren. Bij die optie had ze nog niet stilgestaan, maar het bleek heel goed bij haar te passen. Het werd de studie Toegepaste Wiskunde. En min of meer bij toeval belandde zij in het pensioenvak.

Inmiddels werkt zij al ruim 20 jaar met veel plezier in de pensioenconsultancy. Daar adviseert zij middelgrote en grote werkgevers over alles wat met hun pensioenregeling te maken heeft, waarbij zij vaak (en het liefst) adviseert over complexe wijzigingstrajecten. Zij begeleidt de werkgever in het hele proces van strategievorming, analyses en berekeningen, stakeholder management met OR en/of vakbonden tot aan communicatie met de medewerkers en implementatie van de nieuwe regeling.

Wij stellen Miriam nog enkele vragen.

Waar ligt volgens jou jouw toegevoegde waarde?

Mijn toegevoegde waarde ligt in het begrijpelijk maken van pensioenvraagstukken, die werkgevers en hun medewerkers vaak erg complex vinden. Op die manier probeer ik ze in staat te stellen om zelf én onderbouwde keuzes te maken.

Over welk onderwerp kunnen KPS-leden jou om advies vragen?

Vraagstukken die te maken hebben met het pensioenstelsel en de pensioenadvisering voor werkgevers en medewerkers.

Wat vind je van het nieuwe pensioenstelsel (Wtp)?

Ik vind het goed dat er een nieuw stelsel komt, gegeven de problemen van het huidige stelsel. Het is belangrijk dat duidelijker wordt dat het bereiken van een goed pensioen gepaard gaat met risico’s, en hoe die risico’s verdeeld worden. Tegelijkertijd vind ik het jammer dat het nieuwe stelsel toch weer zo complex wordt en daardoor lastig uit te leggen aan deelnemers. Het wordt met name nog een hele kluif om de transitie in begrijpelijke taal toe te lichten aan ondernemingsraden en deelnemers. Dat is een mooie uitdaging voor de pensioensector.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Het pensioenvak vind ik nog steeds hartstikke leuk, omdat er zoveel verschillende dingen in samen komen. Naast de technische uitdagingen die ik vanuit mijn wiskundige achtergrond sowieso leuk vind, vereist het bijvoorbeeld ook juridische kennis en vaardigheden met betrekking tot stakeholder management en communicatie. Er blijft dus genoeg ruimte over om nieuwe dingen te leren, zeker met de nieuwe pensioenwetgeving in de komende jaren.

Met welke activiteiten houd jij je bezig in je vrije tijd?

Naast de tijd die ik doorbreng met mijn gezin en mijn werk, blijft er niet veel tijd voor hobby’s over. Sinds een aantal jaar leer ik vioolspelen. Dat valt nog niet mee, maar het is erg leuk om iets compleet nieuws te leren.

KPS

Ik ben nog maar kort lid en heb 1 online meeting meegemaakt, die was heel interessant. Het is altijd goed om kennis te delen en van anderen te leren, zeker bij de huidige omvangrijke ontwikkelingen in de pensioensector. Ik verheug me daarom op interessante discussies tijdens komende bijeenkomsten.