KPSMaak kennis met Koen Vaassen

Woonplaats:   Veldhoven
Bedrijf:  Optio Pensioen consultancy
Functie:  Eigenaar
Tak van pensioensector:  Pensioenuitvoering en pensioencommunicatie
KPS-deelnemer sinds:  Februari 2022

Sinds september 2022 is Koen eigenaar van Optio Pensioenconsultancy. Hiervoor werkte hij bij Achmea Pensioenservices als manager propositiemanagement en Ensur, consultancybureau in de pensioensector. Daarnaast is hij fervent voetbalsupporter en iedere thuiswedstrijd van PSV in het stadion te vinden. “Perfect om even de gedachten te verzetten en het ‘samen gevoel’ van een vol stadion te ervaren.”

Aan de hand van de volgende vragen leren we Koen wat beter kennen.

Wat doe je in je huidige functie?

In mijn dagelijkse werk als consultant bij een pensioenuitvoeringsinstantie help ik klanten, in het algemeen pensioenfondsen, verzekeraars of uitvoerders in het ontwikkelen van nieuwe producten, bij de digitale transformatie die de sector doormaakt en in het ontwikkelen van de communicatieconcepten die het pensioen dichter naar deelnemers brengt. Ik doe dit in meerdere rollen, zoals productowner, productmanager of projectmanager. In de rol van productowner ben ik betrokken bij het ontwikkelen van de nieuwe digitale klantbediening. Daarnaast werk ik bij een PPI in het verder ontwikkelen van de propositie en de overgang naar de Wet toekomst pensioen.

Waar ligt volgens jou je toegevoegde waarde?

Ik houd van het pensioenvak en de verschillende aspecten die het heeft. Daarbij probeer ik zoveel als mogelijk innovatie in de sector te brengen, in zowel productontwerp als ook communicatie. Mijn belangrijkste toegevoegde waarde zoals ik het zelf zie is de koppeling tussen het projectmanagement (getting things done), gekoppeld aan een goede basis van pensioenkennis op het gebied van fondsen, verzekeraars en PPI’s. Voornamelijk de kennis van DC-producten is van belang in de overgang naar de Wtp.

Persoonlijk

Wat is het beste advies dat jij ooit gegeven hebt?
Persoonlijk denk ik eerder aan het beste advies dat ik ooit gekregen heb. Dit was van Marco Heijndijk. Zijn advies aan mij was

Focus op de dingen waar je goed in bent en accepteer dat andere zaken je minder liggen. Zorg dat je je onderscheidt op je eigen krachten.

Dit heeft me aan het denken gezet en ook geleid in mijn verdere carrière.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Mijn inspiratie  haal ik van veel plekken, maar veel komt zeker van mijn kinderen. Hun blik op de wereld en mijn drive om voor hun een betere wereld te maken geeft vaak verrassende inzichten.

Naast het bijwonen van wedstrijden van PSV, heb ik een grote passie voor (oude) geschiedenis, specifiek het Romeinse Rijk en de middeleeuwen. Ik lees/luister daar veel boeken over verzamel ook zaken uit die periode zoals munten, gebruiksvoorwerpen en (een paar) wapens. Ik vind het fascinerend om me voor te stellen dat deze zaken 2000 jaar geleden gebruikt werden. In dat kader kan ik de podcast: The history of Rome aanbevelen. Het is even een zit met 178 afleveringen van ongeveer 25 minuten, maar het geeft een compleet beeld van de start tot het einde van het Romeinse Rijk.

Lidmaatschap KPS

Het credo ‘Kennis delen is vermenigvuldigen’  spreekt mij aan. Ik ben lid geworden omdat ik geloof dat door elkaar te ontmoeten, beelden uit te wisselen en inhoudelijk te discussiëren, we nieuwe inzichten op kunnen doen. En ook meer kunnen samenwerken in de sector. Vooral die samenwerking op niet-concurrentiele onderdelen is iets dat wat mij betreft meer vorm mag krijgen in de pensioensector. Zo vond ik het bezoek aan de APG Groeifabriek een leuke en nuttige bijeenkomst.
Erg leuk om met de werkgroep innovatie, waar ik samen met Henk Heek voorzitter van ben, een kijkje in de keuken te krijgen bij een club die dagelijks bezig is met innovatie.

In dat opzicht is mijn vraag aan KPS: Hoe kan KPS nog meer faciliteren dat we binnen de sector met elkaar kunnen gaan samenwerken?

Het is altijd mooi om kennis te delen en te leren van andere organisaties. Dit kan zijn op inhoudelijke thema’s, maar ook bij ideeën voor nieuwe onderwerpen op de KPS kalender. Vandaar mijn oproep aan de leden van KPS maar ook aan niet-leden:

Zit je met vragen, ideeën of spannende ontwikkelingen, deel deze met KPS. Er is altijd een plek waar dit kan landen en met KPS collega’s gedeeld kan worden!