KPSMaak kennis met Jolanda Ram-van Mourik

Woonplaats: Poortugaal
Bedrijf:  Achmea Pensioenservices
Functie:  Bestuursadviseur
Tak van pensioensector:  Bestuursondersteuning / advisering
KPS-deelnemer sinds:  Juli 2022

Met haar echtgenoot woont Jolanda in Poortugaal (onder de rook van Rotterdam).
Sinds 2008 is zij actief in de pensioensector. Zij heeft in haar carrière verschillende rollen gehad: van mutatiebeheerder naar relatiebeheerder en via diverse projecten op juridisch niveau is zij doorgegroeid naar bestuursadviseur.

Die functie vervult zij al weer enige tijd met groot plezier bij Achmea Pensioenservices. Jolanda werkt voor vier besturen van pensioenfondsen die hun Nederlandse pensioenregeling hebben ondergebracht in België in een Organisme ter Financiering van Pensioenen (OFP). Zij ondersteunt en adviseert de bestuursleden en commissies.

Aan de hand van een kort interview leren we Jolanda wat beter kennen.

Waar ligt volgens jou jouw toegevoegde waarde?

Mijn netwerk en pro-activiteit maken dat ik voor mijn klanten van toegevoegde waarde ben. Ik denk mee, ik maak afspraken en zorg dat de juiste informatie op het juiste moment bij de bestuursleden op de agenda staat.

Wat betekent KPS voor jou?

Mijn inspiratie haal ik uit gesprekken met anderen. Elk gesprek levert wel iets nieuws op.
Dat is één van de redenen waarom ik lid ben geworden van KPS: Ik wil graag mensen leren kennen en het netwerk van KPS is zeer waardevol. Enkele jaren geleden was ik ook lid van KPS en daar heb ik nog steeds veel aan door de mensen die ik heb mogen ontmoeten. Door mijn contacten met Belgische pensioenfondsen hoop ik bij KPS mensen te ontmoeten die tegen dezelfde problematiek aanlopen wat betreft OFP’s zodat we kunnen sparren,  van elkaar leren en vraagstukken waar we tegenaan lopen gezamenlijk onder de aandacht kunnen brengen. Zo ben ik het afgelopen jaar lid geworden van de werkgroep Internationaal. Hierin delen we kennis en leer ik hoe andere pensioenfondsen werken, maar ook welke internationale wetgeving er speelt.

Persoonlijk

Naast mijn werk zet ik me in voor de Ondernemingsraad van Achmea Pensioenservices en ben ik politiek geïnteresseerd.  Ook ben ik vaak te vinden in mijn (moes)tuin. Het geeft voldoening om mijn tuin steeds een stukje mooier te maken en om groente en fruit te kweken. Ik word er blij van als ik weer iets heb gedaan in de tuin en het biedt een stukje rust.

Beste advies?

Je kan een ander niet veranderen, dus kijk wat je zelf kan doen om te veranderen.

Is er een boek of film die je de lezers zou kunnen aanbevelen en waarom?

Het Doel van Eliyahu Goldratt. Dit boek heb ik jaren geleden gelezen en inspireert mij nog steeds. Het boek vertelt op een leuke manier hoe je een bedrijf goed runt en hoe je moet omgaan met de zwakke schakels.