KPSMaak kennis met Jim Kaldenberg

Woonplaats:   Maasland
Bedrijf:  DLA Piper Nederland N.V.
Functie:  Pensioenrecht advocaat
Tak van pensioensector:  Advocatuur
KPS-deelnemer sinds:  Februari 2021

Jim omschrijft zichzelf als een ijverige pensioenadvocaat, die zich vastbijt in zaken en materie ongeacht voor wie of wat hij dat ook doet. “Graag bereik ik voor mijn klanten een goede oplossing. Lukt dat niet, dan procedeer ik geregeld. Ik vind het leuk om daarnaast te publiceren of te spreken op bijeenkomsten.”

Wat doe je in je huidige functie?

Adviseren en procederen voor met name werkgevers en particulieren op het gebied van pensioen. Dat is veelzijdig. Ik ben vaak betrokken in kwesties over wijziging van pensioenregelingen, werkingssfeer- en andere geschillen tussen werkgevers en pensioenuitvoerders. Daarnaast kun je denken aan pensioen due diligence bij fusie en overname.

Waar ligt volgens jou jouw toegevoegde waarde?

Ik ben analytisch sterk en in staat oplossingen te vinden voor complexe vraagstukken. Deze benader ik met een helikopterview vanuit meerdere invalshoeken om tunnelvisie te voorkomen. Ik krijg vaak terug dat ik helder en gestructureerd communiceer. Er gaat geen advies uit, zonder dat ik heel bewust heb stilgestaan bij de vraag of deze voor de ontvanger duidelijk is en daarmee ook echt antwoord en oplossing krijgt op de gestelde vragen.

Wat is het beste advies dat jij ooit hebt gegeven?

Als advocaat geeft het vaak een ontzettend trots gevoel wanneer je een zaak wint en een goed resultaat kan behalen voor de klant. Zeker als het een ingewikkelde zaak betreft en je het vooraf niet had verwacht. Achteraf is het dan natuurlijk makkelijk zeggen dat het een goed advies was om te procederen, maar toch. Enige tijd geleden in een zaak waarin ik niet veel documentatie voor handen had, is – met terugwerkende kracht tot 1988 – voor een particuliere klant uiteindelijk nog een goed pensioen gerealiseerd. Daarmee maak je dus écht het verschil.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik ben gek op hardlopen. Tijdens het lopen kom ik vaak tot de beste inzichten. Soms lees ik een ingewikkeld stuk, ga ik daarna hardlopen en valt ineens alles op zijn plaats. In hardlopen kan ik mijn energie kwijt. Mijn schoolcarrière begon ooit op het Vmbo. Er was een lange weg nodig, discipline en uithoudingsvermogen om uiteindelijk (pensioen)advocaat te worden. Dat is precies ook wat je nodig hebt met lange afstanden rennen: jezelf blijven uitdagen.

Welk boek of welke film kun je aanbevelen en waarom?

‘The last dance’ vind ik een fantastische docuserie. Gaat over de kampioenschappen van de Chicago Bulls in de jaren 90 en vooral ook Michael Jordan. Ik heb niet veel met basketbal, maar de strijd die van dat team uitging, de wil om te winnen en omgang met tegenslagen is een grote inspiratiebron.

Waarom ben je lid geworden van KPS?

Vooral omdat ik het belangrijk vind om niet alleen maar vanuit een juridische bril, maar met een brede blik te kijken naar pensioen en alles wat daarmee samenhangt. Ik vind het belangrijk te weten wat de partijen in de sector bezighoudt, wat er speelt/ontwikkelingen, en daar waar men tegen zaken aan loopt, kijken wat ik daar vanuit mijn expertise aan oplossingen voor kan aanrijken.

Wat vond je tot nu toe, de leukste en/of nuttigste bijeenkomst van KPS?

De welkomstsessie. Vooral omdat deze fysiek was, ik verschillende nieuwe leuke mensen heb leren kennen en dit een goed gevoel heeft gegeven voor het verdere lidmaatschap.

Over welk onderwerp kunnen andere leden van KPS contact met jou opnemen?

Graag. En voor alles wat met pensioen te maken heeft en waarvoor een juridische oplossing nodig is.