KPSMaak kennis met Ad van Leest

Woonplaats:   Voerendaal
Bedrijf:  APG
Functie:  Strategisch consultant
Tak van pensioensector:  Pensioenuitvoeringsorganisatie
KPS-deelnemer sinds:  februari 2023

Ad woont samen en heeft 4 dochters in de leeftijd 15 tot 20, dus never een dull moment thuis. Zijn passie is koken en hij is naast kok, ook sommelier bij een kookclub. Daarnaast sport hij graag en handbalt actief op recreatief niveau. Zijn levensmotto is:

“Gaat niet, bestaat niet”, met andere woorden als je de motivatie hebt om echt iets te willen dan lukt dat meestal ook.

 

We hebben Ad een aantal vragen voorgelegd voor een nadere kennismaking.

Sinds 2009 werkt hij als strategisch consultant voor APG en is aanspraakpunt voor de externe gegevensleveranciers en de digitaliseringsagenda van de overheid waarbinnen de berichtenbox en toegangsmiddelen zoals Digid en eHerkenning. Daarnaast stuurt hij een team aan met adviseurs vanuit 10 grote Pensioenuitvoeringsorganisaties waarmee hij verbeteringen op het gebied van externe data en datakwaliteit onderzoekt. Dit gaat van internet consultaties op wetgeving tot implementatie van wijzigingen. Advies aan de bestuurders en directie op bovenstaande onderwerpen hoort daar vanzelfsprekend ook bij.

Linking pin

Ad vult aan “Door mijn rol ben ik veel buiten de deur en heb veel contacten met externen binnen de sector maar ook op het gebied van data en overheidsontwikkelingen. Ik zie wijzigingen vanuit die hoek vroegtijdig aankomen en kan daar invloed op uitoefenen zodat de impact niet uit de bocht vliegt. Intern kan ik de benodigde voorbereidingen ook tijdig starten. Mijn toegevoegde waarde is vooral linking pin en samenwerking tot stand brengen”.

Ad krijgt energie van  samenwerken in de sector met als doel gezamenlijk verbeteringen door voeren. Onderwerpen waarbij dat al succesvol lukt zijn:

  • Kwaliteit externe gegevensleveringen door de pensioensector (bv UWV)
  • Digitaliseringsagenda van de overheid
  • Zoekmethoden niet traceerbare deelnemers
  • Rapportage Financieel toetsingskader richting DNB

Voor deze onderwerpen maar ook andere initiatieven waarbij ze verbeteringen zien,  kun je hem altijd om advies vragen.

Wat vind je van het nieuwe pensioenstelsel (Wtp)?

Ik denk dat het voor veel mensen niet minder complex wordt dan het huidige stelsel. Mede omdat er nog veel uitzonderingen op de uniforme regeling zullen komen. Wel goed dat er meer besef komt over je eigen pensioenpot.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Uit de gewone alledaagse dingen. Dat kan zijn een samenwerking in de pensioensector waar we succesvol mee zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het vinden van de niet traceerbare deelnemers. Het is inmiddels gelukt vele van deze mensen te vinden en ook het pensioen uit te keren waar ze recht op hebben. Het geeft veel energie dat dit succesvol is, niet alleen voor de pensioensector maar ook vanuit maatschappelijk belang. Anderzijds kan mijn inspiratie ook zitten in het prachtig opmaken van een gerecht of de kinderen die advies willen als ze uit de bocht zijn gevlogen.

Tot slot is de factor fun onontbeerlijk bij nagenoeg al deze dingen.

Met welke activiteiten houd jij je bezig in je vrije tijd?

Ik ben bourgondiër, ga graag uit eten of bereid samen met mijn partner een heerlijk gerecht en kies de juiste wijn erbij. Als tegenhanger sport ik zo veel mogelijk: handbal, fitness, hardlopen en skiën. Ook ga ik graag op vakantie of weekendjes weg, soms alleen met mijn partner, soms met de kinderen erbij.

Wat is het beste advies dat jij ooit ontvangen hebt?

Een groot deel van je leven ben je met werk bezig, zorg ervoor dat je dat met plezier doet en dat je naast hard werken een hoop fun hebt. Alleen op die manier houd je dat lang vol. Ik denk dat me dat best goed gelukt is.

Deelname aan KPS

Twee jaar geleden heb ik in samenwerking tussen mijn team en KPS het onderwerp centraliseren klantaanvraag uitgewerkt. Deze samenwerking was erg leuk. Het onderwerp is op de tafel van de directie van diverse pensioenuitvoerder besproken, maar heeft helaas geen realisatie gehaald. Wat mooi was om te zien, is dat KPS leden ook een missie hebben om de pensioensector beter te maken. Daar wil ik graag bij horen en ook vanuit KPS aan bijdragen, vandaar mijn lidmaatschap. Inmiddels ben ik bij een bijeenkomst geweest en heb een webinar gevolgd. Beide waren zeer informatief en gaven me veel inzichten.