KPSArjan van de Griend

KPS lid sinds 1 januari 1996
Interview door Bestuurslid Gaby de Léon

Arjan is woonachtig in een mooie omgeving in Noord-Holland met zijn vrouw, dochter en zoon én kat Lewis en – sinds kort – labrador Jack. Hij is sinds 1989 werkzaam in de pensioensector en vanaf 1996 verbonden aan KPS. Dat betekent dat hij in ons jubileumjaar in 2021 al 25 jaar actief lid van KPS was. Reden voor bestuurslid Gaby om Arjan te interviewen en hem te vragen naar zijn loopbaan.

Van Sport & Recht naar Pensioen & Recht

“Ik werkte voor een docent Sport & Recht op de VU en daar was Erik Lutjens bezig met zijn proefschrift over pensioenrecht. Daar heb ik een exemplaar van gelezen om mij te verdiepen in wat er gaande was in de pensioenwereld. Ik had mij nog zo voorgenomen niets te gaan doen in de pensioenwereld, maar dat liep dus anders.”

Arjan begon zijn pensioen carrière bij Brans & Co, raadgevende actuarissen in Amsterdam. Later werd dit KPMG Brans & Co. KPMG deed in 1999 het actuariaat en de benefits consulting van de hand en Watson Wyatt Brans & Co volgde. Inmiddels heet dit WTW. Hij startte daarmee zijn loopbaan bij een actuariële club maar dan als jurist.

Tussen de periode van WTW en Achmea Pensioenservices (APS) is Arjan een tijdje zelfstandige geweest. Daar miste hij toch het werken met collega’s en het gezamenlijke doel. In maart 2018 is Arjan bij APS begonnen nadat hij was benaderd door een headhunter. Dat was eerst even slikken, omdat de verhalen die hij Syntrus Achmea Pensioenbeheer (de voorganger van APS) had gehoord, niet al te positief waren. Maar toen hij zich verdiepte in het plan van Achmea om zich opnieuw uit te vinden, sprak hem dat zeker aan. Het gaf ook een kans om meteen heel veel te leren van de pensioenuitvoeringskant.

Van Pensioen & Recht naar Pensioen & Uitvoering

“Als consultant is het makkelijk praten over hoe het zou moeten als je er niet middenin zit. Je merkt pas hoe ingewikkeld het is om bijvoorbeeld volledig compliant te zijn aan de verschillende eisen als je het van dichtbij meemaakt. Voor mij was de grootste motivatie om over te stappen de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren. Na zoveel jaar met pensioenrecht bezig te zijn en in het management van WTW te opereren, werd het echt tijd om wat anders te gaan doen. Anders komt het er nooit meer van.”

Arjan heeft tot 1 augustus 2023 gewerkt als directeur Commercie & Advies. Daar was hij verantwoordelijk voor de relaties met de klanten en het werven van nieuwe klanten van APS. Verder was hij ook verantwoordelijk voor de actuarissen, juristen en bestuursadviseurs. Na zijn recente vertrek bij Achmea Pensioenservices gaat Arjan rustig nadenken over de toekomst. “Er is de komende jaren erg veel te doen in de pensioenwereld, dus ik hoef me niet te vervelen denk ik”.

Gek op geschiedenis én Italië

“In mijn vrije tijd ga ik graag naar Italië. Dat is mijn favoriete land en daar hebben wij al een jaar of 20 een huis staan. Ik ben gek op geschiedenis en vooral over de oudheid lees ik veel.

Ooit zie ik mijzelf wel voor de lol gids zijn in Rome.

Verder houd ik ervan om rond te rijden met mijn oude Saab, waar ik ook regelmatig aan knutsel.” Italië voelt voor Arjan als thuiskomen. Vanwege het lekkere eten moet hij bij thuiskomst weer hard aan het sporten om de extra kilo’s te compenseren.

KPS: om te groeien in pensioen én te ontmoeten

Inmiddels is Arjan 27 jaar aangesloten bij KPS. Ook hierbij was het leren onderdeel van zijn motivatie. “In de pensioenwereld ben je toch altijd op zoek naar mensen die iets te vertellen hebben. Als je zelf fanatiek bezig gaat met pensioen en daarin wilt groeien, dan zoek je de discussie op en wil je graag praten met personen die met hetzelfde bezig zijn. Daarmee kun je ervaringen uitwisselen. KPS is hét platform waar dit bij uitstek gebeurt. Helaas kon ik de laatste tijd weinig naar bijeenkomsten en dat vind ik zonde. Maar ik wijs altijd mijn collega’s op de bijeenkomsten omdat ik goede inhoudelijke sprekers in de uitnodiging voorbij zie komen. Ik vind de sfeer ook erg ontspannen maar toch professioneel. Daarnaast is het altijd leuk om oude bekenden weer eens tegen te komen.”

Professioneler en meer divers

Arjan geeft aan dat hij KPS heeft zien ontwikkelen van een tussenpersoon-clubje (“dat waren toch de ‘tegenhangers’ van de adviseurs in de pensioenfondsenwereld volgens de beeldvorming in de jaren 90”, aldus Arjan) naar een serieuze partij die met opinies komt, breed samengesteld is en die echt van zich laat horen. Hij ziet dat KPS steeds meer is geprofessionaliseerd, hij ziet een bredere samenstelling en KPS weet steeds meer goede leden aan zich te verbinden. “De tent staat niet stil.”

Arjan volgt uiteraard nog wel de ontwikkelingen in pensioenland, maar door zijn gewijzigde rol is hij minder van de details. Dat mist hij nog wel eens. Maar nu hij een meer bestuurlijke rol heeft, is een bijdrage aan werkgroepen voor hem minder vanzelfsprekend, aangezien het daar toch vaak over de details gaat. Er is echter een nieuwe werkgroep opgestart: Kwaliteit Pensioenuitvoering. Die werkgroep sluit wellicht meer aan bij de huidige rol van Arjan. En omdat daar ook vanuit diverse invalshoeken naar pensioenuitvoering wordt gekeken, zou hij daar niet alleen zijn ervaringen kunnen delen, maar ook leren van de invalshoeken die bij hem persoonlijk wat minder dicht aansluiten.

Arjan is zeer enthousiast over zijn ervaringen met KPS. Wij danken hem dan ook voor zijn enthousiasme en hopen dat hij nog lang aan KPS verbonden blijft.