KPSAFM extra waakzaam op risico’s financieel systeem

31-5-2023

De AFM constateert dat er in de afgelopen periode in rap tempo meerdere gebeurtenissen hebben voorgedaan die een potentieel risico vormen voor de financiële stabiliteit. Van een ongekende stijging van de gasprijzen afgelopen zomer, acute problemen bij Britse pensioenfondsen, het faillissement van één van ’s werelds grootste cryptobeurzen (FTX) tot de recente problemen bij Amerikaanse banken en de redding van Credit Suisse. Dit alles speelt zich af tegen een achtergrond van aanzienlijke inflatie, wereldwijde renteverhogingen door centrale banken en een voortdurende oorlog op het Europese continent.

In gesprek met Tweede Kamerleden

Over potentiële risico’s voor het financiële stelsel zal Laura van Geest vanuit haar rol als bestuursvoorzitter van de AFM volgende week in gesprek gaan met Tweede Kamerleden. Dit is in het kader van het jaarlijkse rondetafelgesprek van De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau en de AFM met de vaste commissie voor Financiën. De aandachtspunten van de AFM zijn bij elkaar gebracht in een notitie die ter voorbereiding naar de Kamer is gestuurd.

Het gesprek met de vaste commissie voor Financiën is openbaar en vindt plaats op woensdag 7 juni 2023 van 10.30 tot 12.30 uur in de Groen van Prinstererzaal in de Tweede Kamer en is te volgen via de livestream.

Bron: AFM